dijous, 5 d’abril del 2018

Sabies que...?

Alguna vegada t’has cregut un rumor? Segurament si, ja que la majoria de les nostres converses del dia a dia estan plenes de rumors i sense voler-ho donem credibilitat a informacions sense contrastar-les prèviament. Seria molt pesat i pràcticament impossible investigar si tot el que ens diuen a la feina, a casa o als mitjans de comunicació és veritat al 100%.
Un rumor és qualsevol afirmació amb un contingut no verificat. Pot ser que la informació inicial sigui certa però conforme es va difonent va perdent detalls, s’emfatitzen i  s’exageren selectivament certs aspectes i es va distorsionant d’acord amb els propis prejudicis, creences o interessos.

Allport i Postman van estudiar a fons l’anomenada teoria del rumor i van descobrir que no totes les informacions poden convertir-s e en un rumor, per a que això passi s’han de donar unes condicions:
  • Ha de ser quelcom important i interessant per a la majoria i ha de ser poc clar, amb poca informació detallada. N’hi ha de petits (tal persona s’ha liat amb tal altre...)o de grans (com el que assegura que en Michael Jackson és viu o en Walt Disney congelat)
  • No son estàtics, van canviant a mesura que es difonen i tenen tendència a desaparèixer a mesura que el tema en qüestió perd interès
  • Tenen elements que estimulen la nostra imaginació i això fa que nosaltres mateixos l’anem difonent
  • El rumor te també en el fons una funció de descàrrega emocional, som cotilles per naturalesa, guionistes en potència i ens encanta xerrar per xerrar, ens fa sentir bé i fins i tot és divertit.

En aquests moments difícils, la nostra societat viu pendent de les notícies, informacions a les xarxes, missatges de whatsapp...on moltes vegades el rumor és gran protagonista i pot generar alarmes o preocupacions innecessàries així que...al lloro!

Feliç divendres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada