dijous, 29 de novembre del 2018

Sorprendre o que et sorprenguin?

T'han muntat mai una festa sorpresa i et volies fondre al descobrir-ho? o tot al contrari, és la gran il.lusió de la teva vida?

Recordo un dia que em despertar a les 4 de la matinada per pujar-me a un avió sense saber on anava, la veritat, vaig necessitar una estona per processar-ho...
Sembla que a tothom li hagi d'agradar que el sorprenguin però en realitat no és així, hi ha  persones que gaudim molt més preparant sorpreses per altres persones, per sort hi ha de tot en aquest món! 

La sorpresa és una de les emocions bàsiques i primàries de les persones. L’associem a quelcom positiu però en realitat és una emoció neutre ja que d’entrada pot ser positiva però també negativa.

Es tracta d’una reacció que apareix de forma sobtada davant un estímul desconegut i te una durada molt curta (de fet, és l'emoció que menys dura), el que passi després determinarà l’emoció següent: alegria, por, tristesa....

També és una emoció primària universal, es manifesta en totes les cultures i s’exterioritza de la mateixa forma, elevem les seies, es dilaten les pupil·les, boca oberta...et quedes en blanc i necessites un moment per processar el que està passant.

Penso que la sorpresa és una de les emocions més poderoses i l’hauríem de promoure més, a la feina, a l’escola i a la vida en general. Ens fa centrar l’atenció, tenir curiositat i desperta les ganes d’aprendre. A més una informació sorprenent no la oblides fàcilment, segur que podríeu recordar les sorpreses més grans que heu viscut a la vostre vida ja que l’impacte emocional que van provocar és difícil d’esborrar.

Gestionar aquesta emoció requereix cert nivell d’intel·ligència emocional. A vegades no és fàcil, es necessita un bona dosi de flexibilitat. Hi ha persones que no toleren bé tot allò que desconeixen o no poden controlar i les sorpreses els hi provoquen pànic. En canvi hi ha gent amant de tot allò desconegut i imprevisible i que es deixa portar. L'ideal és trobar l'equilibri.

Quina sorpresa recordes? com ho vas gestionar?

Feliç divendres

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada