dijous, 8 de novembre del 2018

Retallant el dia

Com cada any per aquesta època ens fan canviar el rellotge d’hora, ohhh no! Horari d’hivern, quin horror!! Sembla però que aquest any podria ser la última vegada, us ho podeu creure?

Resulta que aquesta (mala) costum de fer-nos endarrerir una hora el rellotge la última setmana d’octubre es remunta a l’any 1974 (arrel de la crisi del petroli) i l’objectiu inicial de la mesura era aprofitar la llum solar i estalviar en el consum elèctric. Els temps han canviat i els hàbits i costums de la societat també, per tant, ja va sent hora de revisar aquesta normativa.

Amb l’horari d’hivern es fa de dia abans però de nit també donant la sensació de viure dies més curts i foscos. Això te un impacte directe en la nostra vida, canviem les activitats, rutines, hàbits...i tot plegat també afecta al nostre estat d’ànim. 
Hi ha estudis que demostren que endarrerir o avançar l’hora pot provocar una alteració en el nostre ritme de son, augmentar el nombre d’infarts, els casos de depressió i els accidents de trànsit.

Davant l’evidència que el canvi d’horari ja no suposa cap avantatge significatiu, el Parlament europeu ha posat fil a l’agulla i recentment s’ha fet una macro enquesta on line a més de 4 milions de ciutadans europeus i el 84% van contestar que no volien seguir canviant l’horari.

És cert que per fer aquest canvi caldria ajustar horaris laborals, comercials, escolars...però viure en un país on les botigues tanquen a les 9 o les 10 de la nit i on el prime time de la tele ja arriba fins a quarts d’11 no em sembla molt normal ni sa, la veritat. Ja seria hora d’anar-nos acostant als nostres veïns nòrdics, segurament milloraríem força la nostra qualitat de vida.

Feliç divendres!

                                                                        Allargant el dia

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada