dijous, 28 de març del 2019

Tic-Tac (primera part)

Demà per fi canviem a l’horari d’estiu! És com si de sobte ens regalessin una hora més al dia (i bona falta ens fa!). Molt s’ha parlat de si serà la última vegada del canvi, de l’estalvi energètic, de l’efecte del sobre la salut de les persones...el que no podem negar és que la llum del sol és vida!

Totes i tots tenim un rellotge biològic intern que regula les nostres necessitats fisiològiques en cicles de 24 hores i que coincideix amb els estats de son i vigília. Aquests estats estan influenciats directament per la claror que el nostre cervell associa amb una major activitat. La llum ens sincronitza i ens activa, en canvi la foscor inhibeix aquestes funcions fisiològiques.

Durant la nit entrem en una fase de  letargia, un estat de cansament i d'ensopiment dels sentits a causa de la son. Per aquest motiu la nostra capacitat d’alerta, moviment, capacitat de reacció i rendiment disminueixen considerablement.

Si no aprofitem la nit per descansar alterem el ritme biològic i això te efectes sobre la nostra salut que a llarg termini poden ser importants. Una nit sense dormir l’aguantem més o menys bé però no descansar bé o no dormir les hores mínimes necessàries passa factura.

La setmana vinent veurem quins efectes tenen els diferents horaris de treball al nostre cos.

Feliç divendres i que dormiu bé ;)


dijous, 21 de març del 2019

;)

Aquest dimecres s’ha celebrat el dia internacional de la felicitat (entre d'altres). Molt s’ha parlat i escrit sobre aquesta emoció, sens dubte la més buscada i desitjada per la humanitat.
Hi ha mil coses petites o grans que ens fan sentir la felicitat i moltes vegades no en som conscients fins que parem, analitzem i reflexionem.

Si hi ha una cosa que ens fa sentir bé a totes i tots és riure. Els somriures s’encomanen a totes les edats, son poderosos i  tenen molts beneficis, aquí teniu uns exemples:

  • Somriure relaxa, redueix el nivell d’estrès ja que al fer-ho es redueix la segregació de cortisol (hormona de l'estrès). És un gran mecanisme per trencar el gel en situacions noves, per desconnectar en moments de saturació...i l’efecte d’un bon fart de riure dura una estona més o menys llarga i fins i tot en recordar el moment o el motiu et torna a fer somriure
  • Quan riem el nostre cervell allibera endorfines i dopamina, responsables dels estats d’ànim positius i el plaer. Fins i tot hi ha estudis que demostren que encara que el somriure sigui fingits, al moure's certa muisculatura de la cara es desencadenen també aquests mecanismes
  • Somriure ens fa persones més atractives i properes, provoca que els altres se t’acostin, desprèn energia positiva de forma immediata
  • Els nostres somriures provoquen més somriures gràcies a les conegudes neurones mirall, si t 'acostes a algú ben seriós i saludes somrient, gairebé segur que et tornarà el somriure, ho heu provat mai de forma conscient? És pura màgia

Un somriure t’il·lumina la cara, és gratis però val molt, dura ben poc però el seu record pot durar per sempre. Ja sabeu ;)

Feliç divendres!



dijous, 14 de març del 2019

WWW.

El passat dimarts dia 12 el doodle de Google ens recordava que fa 30 anys que existeix internet tal i com l’entenem avui dia. 30 anys!! (12 de març de 1989) em pregunto com podíem viure sense ella? 
Utilitzem la xarxa absolutament per tot...poc s’ho deuria pensar el físic britànic Tim Berners-Lee quan va inventar la World Wide Web. Com a investigador, el seu objectiu era crear un espai per compartir idees i coneixement amb universitats i altres institucions d’arreu del món de forma fàcil i automatitzada. L’any 90, la www es va convertir en el primer navegador, lloc web i servidor i tres anys més tard ja era un domini públic i de 500 servidors es va passar a més de 10.000 i es va estendre com la pólvora a tot el planeta. 
En l’actualitat més de la meitat de la població te accés a internet però encara a molts països el seu us és restringit, controlat o inexistent.

Podem afirmar que Internet és l’eina de transformació social més important de la història de la humanitat amb incidència en la gran majoria de camps i àmbits de la vida de les persones. Educació, comunicació, política, economia, sanitat, oci, relacions, lleure...utilitzem la xarxa per tot, a totes hores i des de ben petits. Malgrat tot també te aspectes negatius i fins i tot perillosos, el mal ús com la pirateria, l'assetjament, notícies falses, estafes, tràfic de dades personals, abús de la publicitat...cada vegada coneixem millor les problemàtiques de la xarxa i ens podem protegir.

La veritat és que no sé com ens ho fèiem abans d’internet, esclaus dels llibres i del que la televisió o els diaris ens explicaven, i és que la xarxa és una gran finestra al mon, una sort i un gran pas endavant, per molts anys.

Feliç divendres!

dijous, 7 de març del 2019

Tu pots canviar el món

Avui toca un post personal i reivindicatiu, és 8 de març.

La setmana passada em truca la meva filla adolescent escandalitzada per explicar-me una cosa que li havia passat (i no és pas la primera vegada).
A les 3 de la tarda d’una dia entre setmana anava ella pel carrer cap a la biblioteca quan es creua amb un home d’uns 50 anys que li fa la miradeta de torn intimidant-la com si hi tingués algun dret i (com no) li deixa anar un comentari  fastigós que no cal reproduir. Ella farta ja d’aquestes conductes a peu de carrer es para, es gira i fa una intervenció que deixa a l’home amb un pam de nas.

Senyor, vostè em coneix? Perquè em mira així i em diu aquestes coses? doncs perquè ho sàpiga, no m’agrada, no ens agrada, què s’ha cregut? ja n’hi prou!” l’home es va quedar tan fotut que es va posar ben vermell i li va demanar disculpes. Que una noia de 16 anys et doni tota una lliçó moral no deu ser gaire agradable. Amb la vergonya que va passar potser s’ho pensarà dues vegades en un futur...

La veritat és que com a mares ens fa una mica de por que les nostres filles plantin cara, es defensin, tornin soles a casa, viatgin soles....però estem molt equivocades, en tot cas és la nostra por, no la seva, i no és just que vagin pel món amb por, ni de conya! hem d'animar-les a ser les dones que ELLES vulguin ser.

La meva filla em va fer sentir molt orgullosa la veritat, trista i amb ràbia però orgullosa. Potser si totes comencem a dir en veu alta el que no volem anirem canviant les coses perquè al final els nostres fills i filles aprenen de nosaltres, és la nostra responsabilitat.

Us deixo un anunci molt valent i trencador de Gillete (la gran marca masculina per definició) que va tenir molta repercussió i va fer ofendre a molts homes, evidentment(per sort) no es pot generalitzar però penso que és força encertat i fa reflexionar.
Feliç divendres!