dijous, 28 de març del 2019

Tic-Tac (primera part)

Demà per fi canviem a l’horari d’estiu! És com si de sobte ens regalessin una hora més al dia (i bona falta ens fa!). Molt s’ha parlat de si serà la última vegada del canvi, de l’estalvi energètic, de l’efecte del sobre la salut de les persones...el que no podem negar és que la llum del sol és vida!

Totes i tots tenim un rellotge biològic intern que regula les nostres necessitats fisiològiques en cicles de 24 hores i que coincideix amb els estats de son i vigília. Aquests estats estan influenciats directament per la claror que el nostre cervell associa amb una major activitat. La llum ens sincronitza i ens activa, en canvi la foscor inhibeix aquestes funcions fisiològiques.

Durant la nit entrem en una fase de  letargia, un estat de cansament i d'ensopiment dels sentits a causa de la son. Per aquest motiu la nostra capacitat d’alerta, moviment, capacitat de reacció i rendiment disminueixen considerablement.

Si no aprofitem la nit per descansar alterem el ritme biològic i això te efectes sobre la nostra salut que a llarg termini poden ser importants. Una nit sense dormir l’aguantem més o menys bé però no descansar bé o no dormir les hores mínimes necessàries passa factura.

La setmana vinent veurem quins efectes tenen els diferents horaris de treball al nostre cos.

Feliç divendres i que dormiu bé ;)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada