divendres, 25 d’octubre del 2019


Sense esquemes

A vegades passen coses al nostre voltant que trenquen els nostres esquemes i aquests dies en tenim molts exemples. La situació política i social al nostre país ens mostra una realitat mai viscuda i que ens descol·loca, no sabem com actuar ni què pensar. A què ens referim quan diem que se’ns trenquen els esquemes? 

Els “esquemes” son les pautes a través de les quals interpretem el món. Es van formant al llarg del temps amb la nostra experiència i hi juguen un paper clau la cultura, educació, relacions socials....és la forma amb la que valorem la realitat que ens envolta i per tant és ben subjectiva i pròpia de cadascú. Simplifiquen el que vivim per a fer-ho tot més fàcil pel nostre cervell Seria com un estalvi cognitiu que ens ajuda a pensar i actuar de forma ràpida sense haver de valorar o interpretar de cero cada situació (seria estressant i esgotador la veritat).

En ocasions els esquemes que tenim no son adequats i poden causar distorsions cognitives provocant malestar i confusió davant situacions noves, desconegudes o que no encaixen gens amb el que sempre havíem pensat d’un tema en concret. Per exemple, quan veus un policia empènyer o pegar a algú que passa pel seu costat caminant, et quedes glaçat/ada. No podem entendre com una persona que en teoria està al costat de la ciutadania, que la protegeix, actuï d’aquesta manera o veure una persona empresonada per les seves idees...inexplicable. Tot això ens trenca els esquemes, ens confón i ens preocupa profundament, hem d'aprendre a adaptar-nos a la nova situació . Aquesta distorsió cognitiva te una influència directa en les nostres emocions i cal generar estratègies per comprendre aquesta nova situació.

Hi ha molts tipus de distorsions cognitives, la setmana vinent en veurem algunes. I de moment haurem d'anar paint tot el que passa com puguem...

Feliç divendres


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada