divendres, 28 de febrer del 2020

Follow the leader

Psicosi col·lectiva, pandèmia, por, crisi global, pànic, infecció...ai mare, aquests dies només fem que escoltar converses i informacions sobre virus i sembla que arribi la fi del món. Com si no hi haguessin prou desgràcies i morts injustes al món! Realment les persones en general tenim tendència a actuar com ho fa la majoria, com uns xaiets seguint el ramat...si unes quantes persones tenen por doncs au...acabem amb totes les mascaretes d’un  país...realment penso que podríem utilitzar tota aquesta energia grupal per fer coses més constructives i útils per la societat. Però no, només ens posem d’acord en el pànic col·lectiu.
El psicòleg Solomon Asch va demostrar amb diversos experiments la magnitud de la tonteria col·lectiva, l’efecte ramat o el biax de conformitat.
Es demanava quina línia A B o C s’assemblava més a primera, què creus? Està clar no? És super fàcil, l’A. 
Doncs quan els investigats/ades es trobaven dins d’un grup on la gran majoria donava una resposta equivocada  (eren actors i actrius contractats) el subjecte contestava el mateix, equivocant-se i negant l’evidencia. En canvi quan eren preguntats de forma individual no hi ha havia pràcticament errors.  Aquests tipus d’experiments es van repetir per tot el món i en el 40% de les ocasions els subjectes s’emmotllaven al que contestava la majoria encara sabent que tenien raó. Es van replicar aquestes proves amb temes més complicats i els resultats van ser els mateixos, adaptem la nostra resposta a la resposta del grup.
Les paraules i les accions de les persones que ens envolten ens donen informació. Si molta gent pensa i fa el mateix, pots pensar que és correcte i imitar, estalviant així energia i temps. És cert que observant s’aprèn molt però ens fa vulnerables a la manipulació. A vegades també es segueix el ramat per tal d’encaixar amb la societat...si hem de triar restaurant preferim el que està més ple (segur que és més bo) no en som conscients però hi ha comportaments poc fiables o no gaire objectius que s’encomanen, alguns poden ser positius o inofensius però altres no tant.
La psicosi col·lectiva generada bàsicament per governs i mitjans ens afecta directament. Què és veritat i què no? hem de ser conscients del món en què vivim i no deixar-nos enganyar.
Feliç divendres!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada