dijous, 8 d’octubre del 2020

El dilema 

El passat cap de setmana vaig veure un reportatge de Netflix que feia dies tenia pendent, es tracta de The Social Dilemma (El dilema de las redes). 

La veritat és que no som prou conscient de l'entramat que hi ha darrera de les xarxes socials, tot un submón que ens observa i manipula el que ens mostra o no tenint en compte una sèrie factors personals i amb un clar objectiu. 

El reportatge està protagonitzat per diferents directius i ex-directius de les grans de Silicon Valley (alguns ben arrepentits) i descriu l'addicció i els impactes negatius que poden provocar les xarxes socials més conegudes, Pinterest, Facebook, Twitter, Instagram, TikTok...ens explica d'on surten les notificacions automàtiques, les recomanacions, publicacions suggerides, anuncis...

Penso que cal conèixer al màxim els perills però també els beneficis d'aquestes eines de comunicació i utilitzar-les conscientment, sobretot educar molt als més joves per a que no caiguin en paranys i es creguin tot el que veuen, senten o llegeixen. Com a societat ens fa falta molta pedagogia, potenciar la intel.ligència emocional sobretot entre les persones més joves i documentals com aquest ens poden ajudar.

No podem negar que les xarxes ens connecten, visibilitzen problemes i col.lectius que sense aquests mitjans serien invisibles, ajuden als petits negocis a sortir a la llum, ens inspiren i entretenen. 

Aquesta setmana Instagram ha fet 10 anys, una plataforma que es va crear amb l'objectiu de compartir fotografies i que va revolucionar el món (és la meva preferida). Amb el temps l'aplicació ha anat evolucionant i incorporant infinitat de funcions. Acusada injustament de ser "l'aparador del postureig", en la meva opinió tot dependrà de quin ús en fem, tot dependrà dels ulls que miren (hi ha molta gent que només la utilitza per "xafardejar", robar idees, controlar...) en el meu cas és font d'inspiració per preparar viatges, per aprendre i conèixer artistes del món de la cal.ligrafia, cinema, sèries i altres passions i també per compartir el meu projecte personal amb el món. 

Un ús responsable i intel.ligent de les xarxes socials és possible, quedar-se al marge crec que és perdre's un bon tros de món.

Us deixo amb una de les primeres fotos que vaig publicar fa més de 5 anys...compartint projectes d'altres emprenedorxs amb missatges que inspiren i fan somriure, i no és maco això?

Feliç divendres!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada