dijous, 27 de maig del 2021

Decidir, o no

Ens passem el dia prenent decisions en totes les àrees de la nostra vida, algunes grans, altres petites, de vegades ho fem conscientment i altres gairebé de forma automàtica. Prendre una decisió és triarr entre varies opcions la que considerem millor per resoldre una situació determinada.

Quines son les fases del procés de presa de decisions? Existeixen múltiple models i teories, en general podríem dir que per prendre una decisió passaríem per 7 fases:

  1. Identificar la decisió, per fer-ho cal identificar el problema que volem resoldre tenint en compte tots els factors que el defineixen
  2. Recollir informació, cal buscar tota la informació que ens ajudi alhora de decidir
  3. Identificar les alternatives, amb tota la informació segurament tindrem diferents opcions a valorar. Desenvolupar solucions alternatives i originals i creatives, definir l’objectiu que volem aconseguir
  4. Analitzem què passarà si fem una cosa o un altre intentant predir el resultat, aquí ens podem quedar encallades amb “l’...i si?
  5. Executar la decisió
  6. Passar a l’acció i anar controlant el resultat
  7. Revisar i avaluar l’eficàcia per si cal modificar algun factor i aprendre i millorar en decisions futures

Moltes vegades no passem per totes les fases, el nostre cervell pren dreceres per estalviar temps aprofitant l’experiència prèvia.

La por a equivocar-se, al rebuig social i les crítiques son els nostres grans enemics alhora de prendre decisions.


Quina roba ens posem? quina sèrie mirarem al vespre? quines tasques prioritzar a la feina? Com gastem els nostres diners…. i ara arriba...quina vacuna ens posem? aquesta si que es bona!!


Feliç divendres


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada