dijous, 23 d’octubre del 2014

Mindfulness (segona part)


Avui completem la informació sobre el Mindfulness donant algun truc per a començar-lo a practicar.

Per obtenir beneficis cal practicar diàriament com a mínim 10 minuts i com més temps practiquem millor!

Encara que en teoria meditar és senzill, fer-ho no ho és en absolut. Es tracta d'observar els pensaments i emocions en el present, deixant que passin com núvols al cel, però sense oposar-se ni agafar-se a ells. Al principi sembla gairebé impossible, no pots parar de pensar en coses que has de fer, preocupacions, etc... els pensaments van i vénen de forma automàtica. No es tracta d'intentar posar la ment en blanc, com de vegades es pensa,  la meditació és un estat que cal assolir.

Una de les tècniques més utilitzades per a la pràctica del Mindfulness és prendre consciència de la pròpia respiració. A casa, a l'escola, a la feina, abans d'un examen o en algun moment d’ansietat, segur que has respirat profundament controlant conscientment el pas de l'aire cap els pulmons i la seva expiració, i t'has relaxat automàticament, la teva freqüència cardíaca ha disminuït considerablement i t’has aconseguit calmar en certa mesura. Aquesta tècnica és fàcil i es pot realitzar en qualsevol situació. Pots començar a practicar ara mateix, davant de l'ordinador, mentre llegeixes aquest post.

Bibliografia sobre el tema n’hi ha moltíssima, jo us recomano un llibre que he llegit i practicat a casa amb les meves filles, es tracta de “Tranquils i atents com una granota (La meditació per als infants amb els seus pares)”, el llibre ofereix històries i exercicis simples i breus que els nens podran practicar cada dia.  Està dirigit a nens i nenes de 5 a 12 anys i als seus pares, que poden acompanyar-los mentre practiquen. L'autora, Eline Snel, ha basat les seves tècniques en el mètode de mindfulness desenvolupat per Jon Kabat-Zinn. Els resultats han demostrat que els nens que practiquen aquests exercicis dormen millor, estan més concentrats i serens, i es senten més segurs. A mi m’ha funcionat pel tema de dormir...

Espero que aquesta informació us hagi estat útil, potser estaria bé organitzar alguna sessió pràctica...qui s’apunta?

Feliç divendres


"De vegades estem tan ocupats mirant cap al futur que no dediquem el temps necessari per gaudir d'on som"

4 comentaris:

  1. Jo m'hi apunto a fer alguna sessió pràctica!!!
    Aquestes coses són xules!! Va, muntem un "grupet" de frikies??!! Jejeje
    Bon cap de setmana!

    ResponElimina
  2. Recordo que a les classes de Psicologia, la pràctica base per abordar qualsevol tema d'angoixes, fòbies, estrès,etc. era la relaxació. Com que els "loqueros" no podem receptar fàrmacs, l'autocontrol basat en la respiració, la consciència del propi cos i la relaxació, és la única arma que tenim i és molt més poderosa del que ens pensem. No sé si us han hipnotitzat mai? És flipant el que es pot aconseguir amb la suggestió i auto-consciència. No és el mateix, però exemplifica el que podem aconseguir sense "ajudes externes". Tot això és tan bàsic i útil, que s'hauria d'ensenyar a totes les escoles!!

    ResponElimina
  3. Com diu en Jordi hauria de ser una assignatura més de l'escola, com la mecanografia!!!!

    Bon cap de setmana
    A. Fajula

    ResponElimina
  4. Jo m'apunto al curs de frikkis i el llibre per fer-ho amb els meus fills!! Totalment d'acord, diuen que si ensenyessin als nens a meditar a l'escola, en el futur no hi haurien guerres!!
    Sandra Barea

    ResponElimina