dijous, 5 de febrer del 2015

Atrapat en el temps 


Aquest passat dilluns dia 2 de febrer es va celebrar la cerimònia del dia de la Marmota, es tracta d’un mètode ben curiós usat pels grangers dels Estats Units i Canadà per predir la fi de l'hivern. Segons la creença, si la marmota surt del cau i no "veu" reflectida la seva ombra, marxa del cau i això significa que l'hivern acabarà aviat. Si per contra la marmota "veu! la seva ombra i entra novament al seu cau, vol dir que l'hivern durarà sis setmanes més (i això és el que ha passat enguany).
Aquesta tradició la coneixem gràcies a la peli Atrapat en el temps, una original, divertida i alhora angoixant peli que ja te més de 20 anys on un jove i genial Bill Murray ens posa dels nervis fins al final! Una història que fa reflexionar sobre la rutina, l’error, els hàbits...i en definitiva el canvi que és a les nostres mans.
Perquè ens costa tant canviar? Perquè caiem una vegada i un altre en el mateix error? per on podem començar a canviar allò que no ens agrada? Comencem per canviar els nostres mals hàbits, aquells que ens fan ser ineficaços. 
El nostre comportament actua moltes vegades com dirigit per un “pilot automàtic” es basa en rutines que realitzem de forma automàtica i no requereixen massa concentració ni massa energia ja que les tenim molt interioritzades, això és positiu en un sentit ja que ens ajuda a no gastar recursos extra però d’altra banda és perillós ja que no tots els hàbits son positius no bons ni saludables, cal identificar aquells hàbits dolents que ens impedeixen ser millors persones i millors professionals.
Quin son alguns dels mals hàbits que tenim a la feina i ens dificulten el nostre dia a dia?
  • Treballar amb distraccions o interrupcions (llegir els correus electrònics cada cinc minuts, visites no programades, trucades telefòniques...)
  • No planificar les nostres tasques
  • No descansar, cal parar cada 2 horetes encara que siguin uns minuts per tal de desconnectar i tornar-hi amb més força i concentració
  • Fer moltes coses alhora, la multitasca. Justament ahir vàrem tenir un debat al gimnàs emocional sobre aquest tema, en parlarem un dia amb deteniment...

Aquí us deixo unes recomanacions que poden servir per començar el nostre procés de canvi:
  • Dividir els nostres principals objectius en objectius més petits i assolibles o més conegut com: de mica en mica s’omple la pica, no podem decidir que farem esport i començar per córrer una marató...
  • Ser realistes: és difícil introduir nous hàbits i ens podem equivocar, potser podem refer el nostre objectiu i fer-lo més assolible.
  • Auto motivar-se i perquè no, premiar-te quan has fet una passa endavant (“porque tu lo vales!")
  • Els experts defensen que per instaurar un nou hàbit hem de repetir la conducta o pensament durant 21 dies seguits, d’aquesta manera introduïm aquesta nova forma de fer, l’automatitzem i es converteix en un hàbit, per tant la clau està en la repetició!

No siguem marmotes que no tindrem tantes oportunitats per canviar com en Bill Murray a la pel·lícula, passem a l'acció! Us deixo un bonic joc de paraules en anglès: la teva vida no millora per casualitat, millora quan canvies. Feliç divendres!

1 comentari:

  1. Mainada feu servir l'Outlook, a mi professionalment m'ha canviat la vida ;-)

    Bon Cap de Setmana

    TGIF

    A. Fajula

    ResponElimina