dijous, 15 d’octubre del 2015

Que ploguin idees!


Tots haureu utilitzat alguna vegada la vella tècnica del brainstorming o pluja d’idees en una reunió o treball en equip. Es tracta d’una tècnica creativa que te l’objectiu de generar idees o resoldre problemes. Es va posar en pràctica per primera vegada l’any 1938 per Alex F. Osborn, un executiu de vendes que es va convertir en tot un teòric de la creativitat
L’essència del brainstorming es deixar anar la ment,  alliberar-la del propi judici, deixar volar la imaginació. Amb aquesta tècnica tot val, en una primera fase totes les idees son vàlides, no es pot criticar cap aportació.
Un procés de “brainstorming” ha de ser moderat por una persona que te les següents funcions:
  • Fer que es respectin els torns de paraula
  • Evitar que el grup es desviï del tema
  • Dinamitza la participació col•lectiva intentant que tothom participi
  • Ser el més neutral possible
  • Prendre nota de les idees

El grup de treball en una sessió de “brainstorming” hauria de ser entre 7 i 12 persones. Es recomana que el grup sigui heterogeni, persones amb diferents competències i perfils, amb responsabilitats diverses, edats i gèneres diferents...
La durada de la sessió hauria de ser entre 20 i 40 minuts, el flux d’idees disminueix amb el pas del temps.
Després del procés, examinem les idees que han sorgit, les classifiquem, critiquem, valorem i triem aquelles més representatives amb les que començar a treballar.
Aquesta tècnica de treball ha anat derivant en altres com ara el braiswarming que és semblant però la interacció entre els membres de l’equip és “silenciosa”, les idees s’aporten per escrit, ja sigui a la mateixa reunió de treball o prèviament mitjançant un espai telemàtic compartit pels participants. Es planteja el repte o problema a solucionar i tothom aporta per escrit les seves idees, aquestes ja es van agrupant i organitzant de forma natural.
Amb el brainswarming s’aprofiten les idees dels altres sense utilitzar la interacció directa per tal de moure’s en direcció a l’objectiu, d’aquesta forma fins i tot les persones més tímides fan les seves aportacions de forma lliure. Com en la fase inicial no cal que el grup estigui físicament reunit és una tècnica més pràctica i barata i a més, no cal la figura del moderador.
L’autor del brainswarming va ser Tony McCaffrey, ell assegura que mentre amb un brainstorming convencional es generen 100 ideees en 60 minuts, amb el brainswarming és de 115 cada 15 minut!
Què et sembla? Has provat aquestes tècniques? Si? No? T’atreveixes?

Feliç divendres :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada