dijous, 23 de març del 2017

Sol, solet

Aquest dissabte canviem l’hora i encara que dormirem una hora menys...arriba l’esperat i desitjat horari d’estiu.

Els canvis d’hora van començar a generalitzar-se a partir de l’any 1974. Amb la primera crisi del petroli alguns països van decidir avançar els rellotges per aprofitar més la llum del dia i consumir menys electricitat. Avui dia uns 1500 milions de persones d’uns 80 països canviem l’hora dues vegades l’any. Segons la Unió europea aquest canvi te forts impactes positius, a més de l’estalvi econòmic també influeix en sectors com el transport, les comunicacions, les condicions del treball, la salut, el turisme, l’oci...jo tinc els meus dubtes i firmaria per un horari d'estiu tot l'any.

Molts de nosaltres desitjaríem tenir més temps de sol. Amb el canvi d’hora tenim més ganes de sortir a l’aire lliure, de fer esport, prendre el sol, passejar...tenim la sensació d’aprofitar més el dia i això ens fa sentir més feliços.

La ciència ha demostrat que la llum influeix en l’estat d ànim de les persones. Alguns dels principals beneficis del sol solet son:

  • La llum te una relació directe amb la depressió ja que impulsa la segregació de serotonina, un neurotransmissor que te un paper fonamental a l’hora d’equilibrar els nostres estats d ànim. A l’hivern o en dies grisos disminueixen els nivells d’aquesta substància. Els experts creuen que amb dues setmanes d’absència de llum les persones més predisposades i amb nivells més baixos de serotonina poden desenvolupar una depressió. La llum restaura els nostres nivells d’aquest component, a més llum, més benestar.
  • La disminució d’hores de llum augmenta la sensació de relaxació però també la melancolia i la tristesa. Contràriament l’augment de claredat contribueix a l’activació, tant en la seva vessant positiva proporcionant alegria, com en sentit més negatiu generant ansietat.
  • La llum solar millora la nostra vitalitat, energia i cognició (som més creatius)
  • Aporta vitamina D a l’organisme, redueix els nivells d’agressivitat i millora el nostre humor. 

 Aprofitem aquests mesos de sol per carregar les nostres piles al màxim, feliç divendres!

"All I wanna do is have some fun

Until the sun comes up over Santa Monica Boulevard"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada