dijous, 30 de març del 2017

Et preocupes o t’ocupes?

Hi ha persones que tenen tendència a preocupar-se molt per les coses, a donar mil voltes a fets que encara no s’han donat. Un estudi de la Universitat de Cincinnati mostra que el 85% de las coses per les quals ens preocupem no ens acaben passant mai, un 85%!!  

En aquesta línia l’Stephen R. Covey va formular el seu principi 90/10. Aquest planteja que el 10% de la nostra vida està relacionat amb el que et passa i el 90% restant amb la forma amb que responem i a reaccionem a tot el que ens passa.

Segons l’autor no tenim el control sobre el 10% dels fets que es donen al nostre dia a dia, una vaga de trens, un accident de cotxe, un retard en un vol, que al forn just s’acabi el pa quan entres per la porta...per molt malament que reaccionem no podrem canviar absolutament res.

Contràriament, ens queda un 90% que és el percentatge on si tenim control, és la forma en que reaccionem. Per exemple, no podem canviar l’humor de les persones que ens envolten però si que t’afecti o no i siguis tu el que domina la situació i la resposta que dones i no l’altre persona, pura intel·ligència emocional. 

Preocupar-se és “ocupar-se” d’una cosa abans que passi, pot donar una sensació de control però alhora genera estrès i no millora la capacitat per afrontar les dificultats.

Algunes persones son més patidores que altres i sense voler es generen molt malestar a elles mateixes i al seu entorn però hi ha certs temes que inevitablement ens fan sentir inquiets i el fet de pensar en possibles opcions sobre el què passarà ens dóna una certa il·lusió de control i ens pot calmar la por i l’ansietat.
Tots portem un Spielberg dins, el nostre cervell sens dubte es mereixeria un Òscar al millor director, millor guió original i adaptat. Som experts en crear-nos pel·lícules i històries vàries i si no tenim tota la informació, ens la inventem.
La forma emocionalment més intel·ligent d’afrontar aquestes preocupacions o pensaments recurrents és decidir conscientment què fer amb ells, observar-los i triar com volem actuar, en comptes de preocupar-nos, ocupar-nos. 

Feliç divendres!
Doncs això ;)


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada