dijous, 22 de març del 2018

#launiofalaforça (Internet i compromís social )

Les xarxes socials ben utilitzades son una gran finestra al mon. Informació immediata, especialitzada i concreta sobre qualsevol tema, inspiració artística de totes les disciplines, difusió d’informació en casos d’emergència, temes de salut, esport, política, oci...no hi ha límit! 
Un tema que em fascina és l’ús d’aquests mitjans per a sensibilitzar, donar a conèixer problemes i injustícies del món i fins i tot posar un granet de sorra per millorar-lo.

Que jo recordi la primera gran campanya solidaria que es va fer viral arreu del món va ser el repte del cubell amb aigua gelada, l’Ice Bucket Challenge. Era l’estiu del 2014 quan un ex jugador de beisbol americà, Pete Frates malalt d’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) va anar un pas més enllà per tal de donar a conèixer la seva malaltia i es va gravar i publicar un vídeo on convidava a vàries persones a complir un repte per la causa des de la seva compte de  Facebook. A partir d’aquí milions de persones anònimes i famoses de tots els àmbits (de Bill Gates a Justin Bieber) es van gravar tirant-se un cubell d’aigua glaçada per sobre i nominant a altres persones a fer-ho i a fer donatius.
Imatges de l’Ice Bucket Challenge van omplir Internet amb més de 2,4 milions de vídeos compartits a Facebook y més de 4 milions de tuits. L’associació americana per la lluita contra l’ELA, la ALS Association va recollir més de 100 milions de dòlars invertits en gran part en la investigació de la malaltia.

A partir d’aquesta experiència n’hi ha hagut moltes altres, més o menys conegudes o impactants però totes mostren com internet i les xarxes socials poden ser un vehicle de compromís amb la societat. Us en comento algunes ben recents que a mi m’han cridat l’atenció.
  • Un concurs de Telepizza #GanasDeTelepizza es converteix en una campanya per aconseguir menjar per a persones sense sostre a partir d’una resposta d’un usuari, uns 200 tuiters van aconseguir més de 1000 pizzes solidàries
  • El molt conegut #metoo que va destapar anys d’històries d’abusos contra les dones a la indústria del cinema i l’espectacle i que s’ha convertit en l’inici d’una revolució feminista arreu del món
  • Un exemple d’història inspiradora de la que tots en podríem aprendre i que les xarxes ens van explicar va ser la de 650 persones d’una fàbrica alemanya que van fer hores extra per regalar-les a un dels treballadors amb un fill greument malalt per a que pogués dedicar-se a cuidar-lo tranquil·lament durant un any

Aquesta mateixa setmana en motiu de la celebració del dia mundial del síndrome de Down s’ha fet viral un vídeo molt inspirador de mares cantant i signant amb els seus fills i filles per a reivindicar que un cromosoma extra, et fa en realitat  extraordinari/a, us deixo el link, no podreu deixar de mirar-lo. Feliç divendres!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada